tisdag 19 april 2011
Att inte tänka för mycket!
I dag känns det faktiskt bra! Jag hoppas den känslan håller i sig. För mig är det viktigt att inte tänka. Tänker jag för mycket på eventuella panikattacker så framkallar jag den obehagliga känslan automatiskt. Så jag slutar nu, och hoppas att det här får vara en bra dag!
Sluta aldrig drömma
- Det är det som tar dig framåt.
En morgonrunda i löparspåret


I dag har jag en lång dag framför mig med långt möte. Så jag passade på att börja lite senare i stället. Det gav mig tillfälle att hinna springa en runda på morgonen. Det är helt fantastiskt att springa alldeles själv, fåglarna kvittrar, solen håller på att gå upp. Det är sådant som lyfter en hel dag! Det gäller att passa på att njuta av sådana tillfällen, när man mår så bra. Glöm inte den känslan. Om det börjar kännas jobbigt under dagen, så kan man försöka leta fram den där härliga känslan!
söndag 17 april 2011
Träning får mig att må bra
Vad man tycker är kul är ju så olika. Någon form av motionsform finns det för alla. Men det ska vara kul och det ska vara lätt att ta sig dit. Genom träningen så slappnar man av. Spänningar i kroppen försvinner.
Ett annat sorts lyckopiller
Kroppen har en alldeles egen drivkraft som hjälper oss må bättre: endorfinet. På akademisk svenska är det ett hormon - alltså en molekyl som fungerar som information från en cell eller ett organ till en annan del av kroppen, som en budbärare. Det här hormonet kommer alltid med glädjebesked, för endorfinet gör oss nämligen gladare och kanske till och med lyckligare. (källa friskis & svettis)
lördag 16 april 2011
Mod
Övning på att lära sig andas med magen
- Stå framför spegeln. Andas in genom näsan, släpp ut luften. Tänk på axlarna ! (De ska inte åka upp) Upprepa 5 gånger
- Ligg ner på rygg. Lägg en bok på magen. (För att kontrollera att du verkligen andas med magen). Andas in genom näsan, räkna till 5. Andas ut genom munnen, räkna ut till 10. Upprepa 10 gånger.
- Stå upp och håll händerna i sidorna. "Putt" ut magen och tryck in den igen. Upprepa 10 gånger.
- Sitt ner och lägg händerna på magen. Andas in genom näsan (magen fylls). Andas ut genom munnen (magen töms).
Att börja sjunga
fredag 15 april 2011
Ge inte upp
torsdag 14 april 2011
Studier som arbetsträning
Jag hade börjat fundera på att läsa på högskolan. Företagsekonomi gick på halvfart och det kändes som en bra början. Ett bra sätt att ta sig ut i lagom doser. Lite socialt varvat med egna studier. Samtidigt skulle jag känna att jag gjorde något värdefullt. Så blev det. Jag fick ta saken i egna händer.
Jag fick dessvärre inte några pengar från försäkringskassan även om läkaren hade ändrat sjukskrivningen till att endast omfatta 50 %.
Min man och jag kom fram till att det ändå var värt varenda förlorad krona. Jag skulle ta mig vidare utan någon annans hjälp! Jag var redo att hjälpa mig själv.
Det var ett suveränt bra val. Att studera var perfekt för mig i den situationen. Jag lyfte mig själv något enormt under perioden. Jag hade till och med redovisning i grupp inför övriga deltagare. Det hade jag inte trott några månader innan. Det var hemskt, men jag klarade det! Kanske att jag blev röd i ansiktet, men jag tror inte att någon annan förstod vilket känslokrig som pågick inom mig.
Sjukskriven
Att bli sjukskriven gjorde inte självkänslan bättre. Även om jag kände att det just i det läget inte fanns något annat alternativ. Jag hade ingen fast tjänst och det fanns inte i min värld att jag kunde ta mig till en arbetsintervju och göra bra intryck.
Jag hade önskat i det här läget att sjukvården hade kunnat erbjuda mer än bara medicin och sjukskrivning. Att gå hemma i det här tillståndet sänker mer än lyfter. Ska man ta sig vidare bör man ha någon som kan driva en, hitta lösningar och detta ska erbjudas i ett tidigt läge. När jag hade varit sjukskriven i 3 månader så började läkaren och jag diskutera arbetsträning. Då ska sjukvården bestämma möte med försäkringskassan. Innan alla parter kan enas om en tid så har det tagit ytterligare en månad. Sedan ska saker diskuteras och överläggas samt även hitta en plats som kan erbjuda arbetsträning. Då pratar vi om ytterligare några månader. När den sjukskrivne känner att man är redo att ta sig vidare, så ska man inom högst någon vecka erbjudas rehabilitering. Man får inte låta tiden gå. Man får agera när gnistan finns. Det är otroligt viktigt, annars kan gnistan slockna. När den sjukskrivne själv kommer med idéer så kan inte systemet stå ivägen!
När det var som värst
Min man har varit en klippa genom mina svåra stunder. Det har alltid funnits en axel att luta sig mot. Tack vare hans stöttning så är jag där jag är i dag. Mina barn har självklart också varit min drivkraft. Det är för deras skull jag har kämpat. Det är för dem jag har orkat ta mig upp från den allra lägsta grund.
Min man fick mig att söka en psykolog. Jag bytte ut den första eftersom jag inte fick en bra kontakt. Det har du rätt till! Den andra psykologen var suverän. Hon fick mig att öppna upp och jag grät i floder varje gång jag gick dit. Efter ett tag fick jag träffa en terapeut som gav mig så många olika verktyg och många a-ha upplevelser. Han tillsammans med psykologen var ett prefekt team.
Jag började även äta citalopram (ett antidepressivt läkemedel) som jag åt i 6 månader. Det är svårt att veta om jag hade tagit mig hit där jag är i dag utan medicinen eller inte, men jag vill inte börja igen.
Inget mer kaos
onsdag 13 april 2011
Första tillfället
Det var när jag började gå till en psykolog som jag började se orsakerna. Då hade jag haft återkommande panikångestattacker och kände att jag inte hanterade det själv.
I samtalen med psykologen förstod jag att jag hade burit på en tung ryggsäck under många år. I nästan 16 år. Jag har alltid haft svårt att prata om känslor och många tunga saker som har hänt i mitt liv har jag aldrig pratat av mig om. Till slut blev säcken full och allt kom i kapp mig. Detta samt att ljust i denna stund i mitt liv så var det väldigt stressigt. Kombinationen var utlösande för mig.
Symtom på paniksyndrom
Symtom på paniksyndrom
Har du haft en avgränsad period, från sekunder till minuter, då du känt en överväldigande panik eller rädsla för att dö, som följts av hjärtklappning, andnöd eller yrsel? Om du svarar "ja" på frågan betyder det att du kan ha haft en panikattack.
Under en panikattack kan man även få:
- svettningar
- domningar eller stickningar
- darrningar och skakningar
- kvävningskänslor
- smärtor i bröstet
- illamående
- frossa eller värmekänslor
- rädsla för att tappa kontrollen.
En panikattack är något vi alla kan drabbas av. Den går över av sig själv men kan vara en väldigt obehaglig och skrämmande upplevelse.
Vid paniksyndrom har man återkommande panikattacker. Man blir rädd och känner ångest för att få nya attacker. Det leder till att man börjar undvika platser och aktiviteter som kan utlösa nya attacker eller vara svåra att lämna snabbt vid en attack. Det kan vara platser med folkträngsel, broar, tunnlar, resor med kollektivtrafik och biobesök.
(källa vårdguiden.se)
Symtom social fobi
Symtom på social fobi
Om du har social fobi och ska säga eller göra något som gör att du får andras uppmärksamhet kan du känna en stark ångest . Ångesten kan visa på olika sätt, till exempel genom att du:
- rodnar
- stammar
- svettas
- skakar
- får hjärtklappning
- får domningskänslor
- får yrsel.
Typiska tankar kan vara att ”jag gör bort mig”, ”tänk om det syns” och ”vad ska alla tro”.
Social fobi kan påverka både ditt arbetsliv och privatliv. Det kan vara svårt att hitta ett arbete eftersom det ofta innebär att träffa nya människor, arbeta i grupp och använda telefon. Även att studera blir svårt då det bland annat medför grupparbeten och redovisningar.
Ångesten kan göra att du får svårt att lära känna nya personer och inleda relationer. Många personer med social fobi lever därför ensamma eller med en dominant partner.
(källa vårguiden.se)
Vad är social fobi?
Social fobi är inte samma sak som att vara blyg. Social fobi kan påverka hela din tillvaro. Det är inte samma sak som att vara nervös inför ett tal eller att ha rampfeber, situationer som nästan alla någon gång känner obehag inför.
(källa vårdguiden.se)
Paniksyndrom
(källa vårdguiden.se)
Välkommen till min blogg
Vad jag menar med detta är att det är bara jag själv som kan bestämma över mitt liv och vad jag ska göra med det. Vården kan vara bra i väldigt många fall, men hade jag förlitat mig på enbart vårdens hjälp hade jag aldrig kommit dit jag är i dag. Den bästa hjälpen jag har fått från vården är från mina psykologer. Det har gett mig verktyg och nycklar. Resten av arbetet har jag gjort själv, d.v.s. att lära mig hantera verktygen och att öppna rätt dörrar med nycklarna. Jag har lärt mig att andas igen med hjälp av sjukgymnaster och en sångpedagog. Vad jag vill med denna blogg är att lyfta fram tillståndet panikångest i rampljuset. En plats som den som har panikångest helst vill slippa att vistas i. Jag vill förmedla hopp och inspiration till att det faktiskt går att lära sig leva med panikångest. I bloggen kommer jag förmedla de alternativ som har fungerat för mig för att ta mig vidare i livet. Det är inte något ful eller skamfullt. Det är tyvärr ett tillstånd som väldigt många lider av, men skäms för att berätta om.
Jag har tagit mig vidare från att ha varit en "fånge" av min egen känsla till att kunna ta mig ut, söka jobb, hitta jobb och leva ett bra "normalt" liv. Panikångesten finns fortfarande kvar, men jag har lärt mig att hantera den. I bland känns det som om jag håller på att förlora greppet. Då tar jag fram mina verktyg som jag även vet hur jag ska hantera. Det är jobbigt i stunden, men jag vet att jag klarar mig. Något jag vet säkert är att jag INTE håller på att bli galen!